De beste padel rackets in 2024

Padel is in snel tempo een sport aan het worden die door miljoenen wordt beoefend. Dit betekent dat er een toenemend aantal spelers is die padel rackets van topkwaliteit willen kopen. Dit type rackets is niet hetzelfde als de gewone rackets die voor tennis of squash gebruikt worden. Een padel racket heeft zijn eigen kenmerken, en je moet leren wat de belangrijkste eigenschappen en specificaties zijn die je in een goed racket moet zoeken. 

Het valt niet te ontkennen dat een padel racket het verschil kan maken als het op je spel aankomt. De beste padel rackets zijn gemaakt van sterke en hoogwaardige materialen. Een goed presterend racket, aangepast aan de stijl van elke speler en zijn of haar spel, is fundamenteel voor een geweldige padel-ervaring. 

Waarop moet je letten bij het aankopen van een padel racket?

Beslissen over welk padel racket het beste bij jou past, kan best een moeilijke taak zijn. Het belangrijkste is dat je een racket kiest dat goed aanvoelt en comfortabel in de hand ligt. ‘Het beste padel racket’ is dus afhankelijk van de speler. Er zijn wel verschillende eigenschappen van padel rackets waar je rekening mee moet houden. 

Vorm van het padel racket

De vormgeving van een padel racket is ontworpen in functie van de speelstijl en het niveau van de speler. 

  • Rondvormige rackets zijn ideaal voor beginners omdat ze zo gemakkelijk in de hand liggen. Door de ronde vorm hebben ze een grotere sweet spot, waardoor je het spel en je slagen meer kan controleren.
  • Ruitvormige of druppelvormige rackets  zijn voor de meer gevorderde spelers. De sweet spot bij deze rackets is een stuk kleiner dan bij rondvormige rackets.
    Daarom zijn ze iets moeilijker te hanteren en vereisen ze een speler met een hoger niveau. 
  • Diamantvormige rackets zijn eigenlijk een combinatie van de eerste twee. Het is dus de ideale racketvorm voor gemiddelde spelers. 

Gewicht van het padel racket

Ook het gewicht van een padel racket kan een grote invloed hebben op je spel. Wanneer je racket wat zwaarder is, kan je harder en krachtiger tegen de bal slaan. Maar hierbij moet je opletten dat het racket niet té zwaar is om blessures te voorkomen. Aan de andere kant heeft een lichter racket ook zijn voordelen omdat je dan snelle en behendige bewegingen kan maken met je racket. 

Ook qua gewicht de keuze van een racket afhankelijk van het niveau van de speler. Lichtere rackets zijn beter geschikt voor beginners zodat je het niet te lastig krijgt.

Balans van het padel racket

Het gewicht van een padel racket is op een speciale manier verdeeld over het racket. De plaats waar het zwaartepunt ligt, kan verschillen. Dat noemt men de balans van een padel racket.

  • Meestal hebben ronde rackets een lage balans, wat betekent dat het zwaartepunt dicht bij de hand ligt. Dit draagt bij tot een verhoogd gevoel van controle.
  • Rackets met een gemiddelde balans zijn wat gelijkmatiger verdeeld. Het zwaartepunt bevindt zich centraal in het racket, waardoor het een goede tussenvorm is. 
  • Wanneer het zwaartepunt zich meer aan het uiteinde of de top van het racket bevindt, heeft het een hoge balans. Vooral diamantvormige rackets hebben een hoge balans, waardoor ze heel krachtig kunnen zijn. Beginnende spelers zullen het moeilijker hebben om dit soort racket te hanteren.

Materiaal van het padel racket

Een van de eerste en daardoor ook meest gebruikte materialen voor het frame van padel rackets is glasvezel. Sinds de komst van koolstofvezel als grondstof voor padel rackets, worden er veel minder rackets gemaakt van glasvezel. Hoewel het een goedkoop en flexibel materiaal is, is het zwaarder en minder duurzaam dan koolstofvezel. De beste rackets worden gemaakt met een combinatie van koolstofvezel en carbon.

Voor de kern van het racket wordt vaak EVA (ethyleenvinylacetaat) gebruikt. Dit is een slijtvaste kunststof die ideaal is voor aanvallende spelers omdat ze harder en stijver zijn dan een gewone schuimkern. Deze zijn moeilijker te hanteren dus vragen meer techniek en een hoger niveau van de speler. 

Padel rackets met een schuimkern zijn minder duurzaam dan EVA, maar ze zijn meer geschikt voor verdedigende spelers en beginners. Omdat deze rackets zacht zijn, absorberen ze veel energie van de impact van de bal, waardoor er minder trillingen overgaan op je arm. Deze zachte padel rackets zijn dus ideaal voor mensen die blessuregevoelig zijn. 

De beste padel rackets

Bekijk zeker ons artikel over de verschillende padel merken, waar we hun aanbod overlopen. Aangezien er zo veel merken en modellen op de markt zijn, sommen we hieronder de allerbeste rackets op, zowel voor beginners als gevorderde. Op die manier kan je de beste keuze te maken in dit segment van sportartikelen!

Beginnende spelers

Een goede keuze voor beginners is de Adidas Drive 3.3 . Dit ronde racket is aan de lichte kant, waardoor je extra veel controle kan uitoefenen op de bal.
Een ander goed racket met een ronde vorm is de HEAD Flash (Diamond). Dit racket is zeer licht, heeft een centrale en brede sweet spot, waardoor het ideaal is voor beginners.

Gemiddelde spelers

Wanneer je de sport serieuzer begint te nemen, kan je overwegen om een beter racket aan te kopen. Uiteraard moet je hier klaar voor zijn, want als je een racket neemt dat te zwaar is voor jou, gaat dit je alleen maar tegenwerken. Ben je wel klaar om een trapje hoger te gaan? Ga dan zeker voor een iets zwaarder racket, eventueel met een diamantvorm. 

Een goede keuze voor een gemiddelde speler is de Dunlop Inferno Elite Gold. Dit is een racket dat een combinatie van controle en kracht aanbiedt. 

Je kan ook gaan voor de nieuwe StarVie Titania Kepler. Dit racket van het Spaanse merk StarVie is betaalbaar en zorgt wederom voor een ideale mix tussen controle en kracht. 

Gevorderde spelers

Ben je ondertussen al een gevorderde padeller en speel je het zelfs op wedstrijdniveau? Uiteraard wil je dan het beste van het beste.
Fernando Belasteguín, een van de topspelers in de padel wereld, is grote fan van de Head Graphene 360+. Dit is een racket met een ruwer oppervlak, waardoor je extra veel effect aan de bal kan geven.
Een ander bekend racket uit de World Padel Tour, is de Nox Luxury Titanium. Het is een diamantvormig racket en bestaat uit carbon. Ideaal voor ervaren aanvallende spelers!

Ook als gevorderde speler loop je kans op blessures. Daarom kan het belangrijk zijn om voor een racket te gaan dat speciaal hiervoor is aangepast, zoals de Bullpadel Hack . Dit is een rondvormig racket met een lage balans, waardoor het ideaal is voor verdedigende spelers die op een hoog niveau spelen.