In dit artikel hebben we de beste padelrackets voor beginners op een rijtje gezet. We hebben de in het artikel genoemde rackets zelf getest en uitgeprobeerd om er zeker van te zijn dat ze de moeite waard zijn.

Eén van de belangrijkste elementen voor nieuwe padelspelers is het kiezen van een racket met gunstige eigenschappen voor beginners. De eigenschappen die essentieel zijn voor een padelracket voor beginners zijn o.a. de vorm van het racket, hoe groot de sweet spot (raakvlak) van het racket is en hoe gemakkelijk het racket in het algemeen is om mee te spelen.

Hieronder zetten we de top drie padelrackets voor beginners op een rij in drie verschillende categorieën;

 • De voordeligste keuze
 • De beste prijs-kwaliteitverhouding
 • Beste premium racket

1. NOX X-one padelracket

 • Ronde vorm
 • Grote en gecentreerde sweet spot
 • Betaalbaar padelracket voor beginners

De Nox X-one is een padelracket dat uitermate geschikt is voor wie pas met padel begonnen is. Met dit racket krijg je een groter slagoppervlak door zijn grotere ronde vorm en grotere sweet spot. Met andere woorden, je hebt een grotere kans om de bal te raken zonder de balans van de bal te beïnvloeden.

Andere voordelen voor beginners zijn dat het een racket is dat relatief licht is en dat je een zachter gevoel krijgt als je de bal op het racket slaat, omdat het oppervlak van glasvezel gemaakt is. Een nadeel kan zijn dat het racket minder evenwichtig is, want je moet je racket met meer kracht begeleiden om een goede snelheid op de bal te krijgen.

Bekijk hem nu!

2. Head Evo padelracket

 • Druppelvorm
 • Grote en gecentreerde sweet spot
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Hoewel dit padelracket meer druppelvormig is en minder oppervlak heeft voor de balinslag, is er nog een voordeel. Het frame ervan is voorzien van een systeem dat minder trillingen in de bal opwekt bij de inslag, zodat je er eerder in slaagt de bal bij hogere snelheden weg te krijgen.

Met zijn relatief lichte gevoel van slechts 360-380 gram en een medium balans wordt dit racket een voordeel in termen van slagkracht. Je krijgt meer hulp van de balans en zijn unieke technologie om meer kracht in de bal te krijgen. Het is echter niet zo gemakkelijk te hanteren als een padel racket dat een lage balans heeft.

Bekijk hem nu!

3. Adidas RX20 Light padelracket

 • Ronde vorm
 • Grote en gecentreerde vorm
 • Beste keuze voor een redelijk budget 

Een padelracket dat gemakkelijk te hanteren zal zijn, dankzij zijn ronde vorm en grote sweet spot. Het werkt ontlastend voor je arm, want je krijgt meer hulp van het racket. Er zijn verschillende voordelen voor beginners of degenen die in hun ontwikkeling als padelspeler hogerop komen.

Het heeft een gemiddelde balans en samen met de andere details kan dit racket relatief gemakkelijk te hanteren zijn en je kan de bal met goede snelheid wegspelen. Het nadeel is dat het meer kracht van je arm kan vergen, bijgevolg is het een goed idee om niet te snel over te stappen op dit type racket.

Bekijk hem nu!

1. Je wil een grote sweet spot

De sweet spot van een padelracket hangt af van verschillende factoren: het gewicht van het racket, de balans en de vorm. Wanneer we zeggen dat een padelracket een grote of kleine sweet spot heeft, bedoelen we het gebied waar de speler de meeste kracht en hulp van het racket krijgt om de bal met zo veel mogelijk kracht en evenwicht in de richting weg te slaan. In de regel is de sweet spot het grootst op rondvormige rackets.

Het kan ook nuttig zijn te weten dat de sweet spot van een racket niet centraal hoeft te liggen op een padelracket. Ronde rackets hebben vaak een lage balans en hun sweet spot ligt vaker wel dan niet in het midden van het racket. Ruitvormige rackets hebben minder oppervlak om de bal te raken en een kleine sweet spot, die meestal hoger gelegen is.

Het is moeilijker de bal te raken met een ruitvormig racket, maar als je dat doet, heb je meer kans om de juiste kracht in de bal te krijgen. De laatste variant is het druppelvormige racket, dat meestal wordt aangeduid als het model dat tussen de andere twee in ligt. De sweet spot op dit model neigt ernaar laag of meer gecentreerd geplaatst te zijn. Dit model kan echter te moeilijk zijn om mee te beginnen. Het beste padelracket voor beginners heeft over het algemeen een grote en gecentreerde sweet spot.

2. Moeilijkheidsgraad

De gebruikelijke aanbeveling van een padelracket voor beginners is het rondvormige. Maar dit is niet het enige type racket dat beginners gebruiken. Degenen die met dit type racket doorgaan, voelen zich zekerder over de techniek van het spel en vinden dat het hun meer kans geeft op een nauwkeurig traject van de bal nadat die het racket geraakt heeft.

De ruitvormige rackets worden beschouwd als het moeilijkst, omdat ze een kleiner slagvlak hebben, een kleine sweet spot en meestal een hoog balanspunt. Anderzijds is er meer kans om met dit type racket de hoogste snelheid op de bal te krijgen. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het vaak vele uren van oefening en kracht vergt voor het volledige potentieel van het racket benut kan worden.

Het is gemakkelijker om techniek te oefenen met een rond racket en als je voelt dat je klaar bent voor een racket met een hogere moeilijkheidsgraad, kan het een goed idee zijn om eerst een druppelvormig racket te proberen, want de moeilijkheidsgraad ervan ligt tussen de andere twee in. Een druppelvormig racket is iets moeilijker door het kleinere slagvlak en de sweet spot, maar tegelijk krijg je meer kracht in de bal.

Samengevat, hoe hoger de moeilijkheidsgraad van een racket, hoe groter de kans om meer kracht en snelheid uit de bal te halen. Het is echter aan te bevelen dat je vele uren oefent alvorens te investeren in een ruitvormig racket, die de hoogste moeilijkheidsgraad heeft.

3. Gewicht

Voor beginners is het beter te beginnen met een lichter gewicht, tot 355-360 gram. Zelfs als je denkt dat je heel sterke armen hebt en je gewrichten getraind zijn op harde weerstand, kan het nog steeds te veel druk op de pols en elleboog zijn. Probeer met verschillende soorten rackets te spelen alvorens te beslissen welk racket je wil kopen.

De plaats van de balans op het racket kan ook van groot belang zijn. Een padelracket dat licht aanvoelt en een lage balans heeft, belast vaak de pols en de elleboog minder, dus het kan gezond zijn deze aspecten eerst te bekijken.

4. Je moet gemakkelijk met je racket kunnen spelen

Bij de vraag of je racket gemakkelijk bespeelbaar is, moet je rekening houden met de vorm, de balans en de sweet spot. Hoe groter de sweet spot van je racket is, hoe groter de kans dat je de bal raakt, wat nuttig is om in gedachten te houden terwijl je ervaring op doet in het spel. Hoe vaker je de bal raakt, hoe gemakkelijker en leuker het spel immers wordt.

Bij een laag gebalanceerd racket is er minder belasting van je gewrichten, omdat de hand die het racket vasthoudt dichter bij het balanspunt is. Als er een grotere afstand is tussen de hand en het balanspunt, is er meer belasting op de gewrichten, iets waar je gemakkelijker mee om kan gaan als je meer vertrouwd bent met het spel.

De sweet spot, de plaats waar het racket de speler het meest behulpzaam is, is groter op een rondvormig racket. Op deze rackets ligt hij ook meer centraal op het slagvlak, waardoor het gemakkelijker is de bal te slaan en met meer kracht en met betere controle weg te spelen.

5. Kies een padelracket met ronde vorm

De reden waarom een beginner een rond padelracket moet kiezen is vooral dat er meer kans is om de bal te raken, dankzij het grotere slagoppervlak. Bovendien is de sweet spot groter, wat ook betekent dat je meer kans hebt om de bal snel en met meer evenwicht terug te slaan in de gewenste richting. De balans is laag ingesteld, waardoor je meer controle hebt over je racket en dus minder kans hebt op disbalans bij het contact van de bal met het racket. Er is ook minder kans op overbelasting aan pols en elleboog.  Deze combinaties maken rondvormige rackets gemakkelijker hanteerbaar en daardoor meestal vlotter om het spel te leren. Hoe sneller je het spel leert, hoe leuker het is en hoe gemotiveerder je bent om padel te blijven spelen.