De beste padel schoenen

Goede schoenen zijn een essentieel onderdeel van je padel uitrusting. Voor elke speler is het belangrijk om op zoek te gaan naar goede padelschoenen, of je nu een beginner of een gevorderde speler bent. In dit artikel overlopen we de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van jouw ultieme padelschoenen. Zo kan je een onderbouwde keuze maken wanneer je de keuze moet maken. Uiteraard kan je ook altijd terecht in een sportwinkel voor extra advies.

Waarom padel schoenen kopen?

Padel is net zoals tennis een racket sport. Als je een beginner bent, zal je misschien de keuze maken om te padellen op tennisschoenen. Waarom zou je nieuwe sportschoenen kopen voor padel als je al sportschoenen hebt? Wat is er speciaal aan schoenen die specifiek bedoeld zijn voor padel? Wel, je kan niet zomaar eender welke schoenen gebruiken voor padel. Om blessures te vermijden, is het belangrijk dat je aangepaste schoenen koopt.

Als je gaat hardlopen doe je aangepaste hardloopschoenen aan, als je buiten gaat voetballen doe je voetbalschoenen met noppen aan, als je gaat dansen doe je speciale dansschoenen aan… Het is dus niet meer dan logisch dat het ook voor padel is aangeraden om schoenen te kopen die hiervoor speciaal gemaakt zijn. Bij elke sport moet je namelijk andere soorten bewegingen maken of beweeg je op een andere ondergrond.

Hoewel tennisschoenen een logische keuze lijken om mee te padellen; toch zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee types. Het grootste verschil kan je vinden in de zool van de schoenen. De groeven in de zool zijn bij padelschoenen iets dieper dan bij tennisschoenen. Het grote voordeel hiervan is dat deze schoenen je een betere grip bieden tijdens het spelen, wat zorgt voor een veiliger spel.

Tips bij het kopen van padelschoenen

Hebben we je al kunnen overtuigen om padelschoenen aan te kopen? Lees dan zeker nog even verder voor enkele tips die je kunnen helpen bij de aankoop van jouw ideale schoenen!

Profiel van de zool

Zoals eerder vermeld, is het belangrijk dat de padelschoenen die je kiest een goede grip hebben. Die grip zorgt voor een verhoogde controle en zal beletten dat je uitglijdt. Er bestaan drie soorten zolen voor padelschoenen. Je kan kiezen tussen een klei- of gravelzool, een omni-zool en een gemengde zool.

De kei- of gravelzool is vaak ontworpen met een specifiek visgraatprofiel. De diepe zigzaglijnen zijn bij uitstek geschikt om de grip sterk te verhogen. Padelschoenen die beschikken over deze zolen zijn vooral geschikt voor een ondergrond die bestaat uit ingezand kunstgras, dat zeer glibberig kan worden. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, zijn deze schoenen een goede keuze. Dankzij het diepe profiel zullen ze namelijk minder snel verslijten.

Een ander type is de omni-zool. Deze zool kan je herkennen aan de stippen die zorgen voor een goede grip op de baan, maar toch iets comfortabeler zitten omdat ze iets dunner zijn. Deze zolen zijn ook goedkoper, maar hebben een kortere levensduur dan kei- of gravelzolen omdat ze een minder diep profiel hebben. Deze zolen hebben de naam ‘omni’ gekregen omdat ze voor meerdere ondergronden geschikt zijn.

Ten slotte kan je nog kiezen voor een gemengde zool die een combinatie vormt van de keizool en omni-zool. Op deze zool zal je dus zowel stippen als een visgraat kunnen herkennen. Deze zolen worden steeds populairder aangezien ze zowel grip als comfort bieden.

Demping in de zool

Bij padelschoenen is het belangrijk dat ze alle schokken kunnen opvangen die veroorzaakt worden door de intensieve bewegingen die je maakt tijdens het padellen. Kies dus zeker voor schoenen met een die beschikken over een voldoende demping zodat je gewrichten niet overbelast worden.

Vergeet ook niet om op tijd nieuwe padelschoenen te kopen als ze versleten zijn. Wanneer de zool te dun wordt, zullen de schoenen minder schokken kunnen absorberen, wat opnieuw kan zorgen voor blessures.

Stabiliteit

Het is belangrijk dat je padelschoenen stevig zijn om te vermijden dat je voeten naar binnen of buiten kantelen. Hiervoor is het aangeraden om te kiezen voor padelschoenen met een stevige hielkap. Dankzij deze versteviging zal je letterlijk (en misschien daardoor ook figuurlijk) stevig in je schoenen staan.

Comfort

Uiteraard moeten je schoenen ook comfortabel zitten. Als je padelschoenen te flexibel of net heel hard zijn, zal je niet op een juiste manier kunnen bewegen en kan dit resulteren in blessures. Daarnaast is het belangrijk dat je voeten goed vast zitten, zodat de schoenen niet schuren of wondjes veroorzaken.

Qua schoenmaat is het beter om te kiezen voor een halve maat groter dan je normaal hebt in je dagelijkse schoenen. Aangezien je bij het padellen intensieve bewegingen maakt, is het aangeraden om een kleine marge te voorzien in je schoenen zodat je voeten niet te vast zitten.

Merken

Nu je op de hoogte bent van de belangrijkste eigenschappen waarover jouw toekomstige padelschoenen moeten beschikken, kunnen we het even hebben over welke merken het beste aanbod hebben. Grote bekende sportmerken zoals Asics, Adidas en Wilson hebben een groot aanbod aan padelschoenen voor zowel mannen als vrouwen.

Wanneer je een beginner bent geef je waarschijnlijk liever niet zoveel geld uit aan padelschoenen. Een van de beste keuzes uit de lagere prijsklasse is dan bijvoorbeeld de padelschoen van Kuikma, een merk van Decathlon. Deze schoenen hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Heb je een iets groter budget? Dan zijn de Asics Gel Lima Padel schoenen een uitstekende optie. Deze schoen is heel populair en werd ontwikkeld in samenwerking met Pablo Lima, een speler van de World Padel Tour. Deze kwaliteitsvolle schoen beschikt over een goede demping dankzij de gel.

Wanneer je voor premium schoenen wil gaan, zijn de Babolat Jet Premura een echte aanrader. Deze schoenen zijn zeer licht en behendig zonder in te boeten op stabiliteit. De zolen van deze padelschoenen werden speciaal ontworpen in samenwerking met Mondo, producent van het kunstgras voor de padelbanen in de World Padel Tour. Ook topspeler Juan Lebron is grote fan van deze schoenen! Met deze padelschoenen kan je dus niets mis doen.

Bekijk hier de top 10 padelschoenen!