Weersomstandigheden padel

Alle spelers geven er de voorkeur aan om padel (en elke sport die ik me inbeeld) in perfecte omstandigheden te spelen. Op elk niveau kunnen ongunstige omstandigheden een negatief effect hebben op de prestaties en zelfs de beste wedstrijden kunnen er slordig uitzien als de spelers met de weersomstandigheden af te rekenen hebben.

Dit is wat je kan verwachten bij verschillende weersomstandigheden:

Felle zon of laagstaande zon

Hoewel het vaak optimaal is om in een prachtige zon te spelen, moeten spelers altijd in gedachten houden waar de zon aan de hemel staat. Er is waarschijnlijk tenminste één speler op het veld die de zon in zijn ogen zal hebben als je ze lobt. Ervan uitgaande dat de baan noord-zuid gericht is, zal de zon zich over de baan bewegen, maar vaak worden er banen gebouwd zonder deze overweging, dus soms kan de zon zich in de lengterichting van de baan bewegen. Als je weet dat je tegenstanders de zon in hun gezicht hebben, zou dat een goed moment kunnen zijn om een lob uit te voeren…

Padel spelen in de hitte

In warme omstandigheden zal het glas (of beton) warmer zijn en iets meer reageren, maar het grootste verschil zit in de ballen. In de hitte stuitert de bal meer en kunnen ze de dynamiek van het spel veranderen.

Padel spelen in de kou

Koude omstandigheden hebben het tegenovergestelde effect in die zin dat de ballen minder gevoelig zijn, wat betekent dat bijvoorbeeld je topspin smashes misschien niet lukken. Volleys zouden kunnen stilvallen in de buurt van het achterste glas, waar ze in warme omstandigheden meer zouden terugkaatsen. Lees hier tips hoe je moet trainingen in de winter.

Padel spelen in de sneeuw

Vaak wanneer het heeft gevroren of als er sneeuw ligt gaan de padelbanen dicht. Hou de website en Facebook pagina van de vereniging dan goed in de gaten.

Padel spelen in de regen

Eén van de voordelen van kunstgras als ondergrond is dat een beetje regen dit niet gladder maakt en dat de stuiter niet radicaal verandert (met veel regen waarschijnlijk wel). Maar de regen heeft het grootste effect op het glas. Als het glas nat wordt, kan het echt de terugkaatsing veranderen, ballen die anders weg zouden stuiteren kunnen het glas raken en recht naar beneden glijden. Ballen met een topspin hebben vaak het tegenovergestelde effect op nat glas. Dit geldt ook voor een hoge luchtvochtigheid als er zich vocht op het glas kan vormen. De eenvoudigste oplossing hiervoor is om het glas af te vegen met een handdoek en tenzij het continu regent zou je ongehinderd kunnen spelen.

Padel spelen met veel wind

De meeste spelers vinden dit de meest frustrerende situatie om in te spelen omdat het de 2 belangrijkste onderdelen van het spel beïnvloedt: de lob en de overhead. Dit is in padel lastiger gemaakt, omdat de wind de bal vaak meer boven de hoogte van het glas beïnvloedt. Je voelt misschien alsof de omstandigheden normaal zijn tot je een lob slaat, en de bal slechts halverwege het veld raakt. Net als de zon kan je, zolang je je maar bewust bent van de richting van de wind, je spel aanpassen. Een overweging – je tegenstanders zullen de wind net zo min als jij leuk vinden, dus als je positief kan blijven en je spel kan aanpassen, is het alleen maar voordeliger.

Veel spelers kunnen echt last krijgen van het weer en het beïnvloedt hun spel. Maar tenzij ze speciale krachten hebben ligt het weer volledig buiten hun controle, dus een positieve mindset is meestal de beste manier om er mee om te gaan.