Padel racket kopen? Waar moet je op letten?

Dit kan een moeilijke beslissing zijn zo vroeg in je padel avontuur. Je hebt ofwel een padel racket gehuurd van de club of je hebt elke keer dat je naar het veld gaat die van een vriend/-in geleend of je hebt een keer gespeeld en hebt besloten dat padel de sport voor jou is! Maar hoe dan ook, een padel racket is een goede investering! En in de meeste gevallen is het inderdaad een investering, want voordat je de winkel binnenstapt (fysiek of online) denk je waarschijnlijk dat deze veredelde strandbat niet duur kan zijn. Echter, de meeste topmodellen van de mainstream merken kosten 200-300 euro, dus je wilt er zeker van zijn dat je verstandig kiest!

Hier zijn een paar kenmerken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je padel racket:

Gewicht
Het gewicht van de rackets kan variëren tussen 320-400g (vooral als je handgrepen toevoegt), 100g lijkt misschien niet veel, maar wacht tot je het een paar uur lang constant zwaait. Als je nieuw bent met padel of een elleboog-/schouderverwonding hebt, raad ik altijd aan om iets lichter te kiezen. Rackets van 340-370g zijn dan de beste keuze.

Stijfheid
Dit heeft gevolgen voor de impact en het reactievermogen van het contact. Over het algemeen geeft een hardere racket meer kracht, minder gevoel en meer trillingen in je arm. Een zachter racket geeft meer controle/gevoel en minder trillingen. Dit kan erg moeilijk te meten zijn, de enige echte manier is om het te testen door de hiel van je hand te raken of te gebruiken om te voelen hoe hard het is (je hebt misschien de hulp van een coach of een meer ervaren speler nodig om het je te vertellen). Over het algemeen vertellen de merken je of dit een zachter of harder racket is. Voor een nieuwe speler is het onwaarschijnlijk dat kracht een cruciaal onderdeel van je spel is, dus ik stel altijd een zachter racket voor als je begint.

Vorm
Er zijn 3 vormen van racket op dit moment – Diamant, Tear Drop en Round. Als nieuwe speler zou ik me niet te veel laten verleiden tot “de juiste vorm voor jou”, de vorm zou de balans kunnen veranderen (Diamant is meestal het meest topzwaar). Maar de materialen die merken in de rackets stoppen zijn een veel grotere factor. Kies dus de vorm waar je je prettig bij voelt. Dus als nieuwe speler weet je dat je een relatief licht, gelijkmatig gebalanceerd, zachter padel racket nodig hebt…maar hoe kan je dit vinden?

Hoe kan je geld besparen?

Als je wat geld wilt besparen op je eerste aankoop, zijn hier enkele zinvolle tips.

  1. Koop een model van het voorgaande jaar – het heeft misschien niet de kleuren van dit seizoen of de speler die het eerder gebruikte is misschien naar een ander merk overgestapt, maar meestal zullen de kenmerken van het racket zeer vergelijkbaar (zo niet identiek) zijn met het nieuwste model. Ze zijn vaak goedkoper, omdat de merken proberen om ervan af te raken.
  2. Wacht op een aanbieding – Bijna alle merken zullen later in het seizoen een aanbieding hebben op de rackets. Ze beseffen dat ze nog steeds een enorme voorraad hebben en proberen de voorraad te verkopen.
  3. Probeer een minder bekend merk – Na het maken van mijn eigen rackets kan ik je vertellen dat de kwaliteit van de kleinere merken vergelijkbaar (soms zelfs beter) is dan die van hun dure tegenhangers. Tegenwoordig zijn er tal van goedkopere opties die een aantal zeer goede rackets aanbieden voor beginners.
  4. Koop alleen een tweedehands racket als je de persoon kent en weet hoe lang ze het al gebruiken! Ik heb zo vaak gezien dat mensen tweedehands hebben gekocht om geld te besparen, vervolgens het racket hebben vernield binnen de eerste paar keer van het spelen (ervan uitgaande dat ze niet merkten dat het kapot was bij de doorverkoop) en dan bijna meteen een nieuw racket moeten kopen. Ik zou ook alleen aanraden om het racket te kopen als je vriend het minder dan een handvol keren heeft gebruikt.

Hopelijk kan je je droom racket vinden en zorgt dit voor een fantastische start van je padel avontuur!
Klik hier voor meer informatie over je padel uitrusting.

Wat zijn de beste rackets?