5 mentale padel tips

  1. Werk samen met je partner – positief
  2. Visualisatie – Buiten het veld
  3. Geduld tijdens een punt en de wedstrijd
  4. Toon geen frustratie
  5. Geef nooit op

De psychologie van padel, of welke sport dan ook, is een gecompliceerd onderwerp. In dit artikel geven we 5 tips om je te helpen met de mentale kant van het spel.
Lees hier de algemene tips.

Visualisatie
Er is veel onderzoek dat erop wijst dat visualisatie bijna net zo goed kan zijn als training. Het is altijd een goed idee om jezelf te visualiseren als je een succesvol, goed uitgevoerd schot speelt (in tegenstelling tot fouten) en dit kan gebeuren aan het eind van de dag, als je wakker wordt of zelfs terwijl je wacht om te spelen. Visualisatie komt met oefening en zelfs als je het in het begin moeilijk vindt, kan de rustige positieve reflectie van je spel alleen een voordeel zijn wanneer je op de veld staat.

Geduld – Tijdens een punt & de wedstrijd
De meeste spelers die de mentale kant van het spel bekijken hebben de tactiek al overwogen, dus inmiddels weet je dat padel gebaseerd is op shot selectie en het niet nemen van onnodige risico’s. Dus als je overweegt om geduldig te zijn in het punt, betekent dit dat je moet wachten op je kans om toe te slaan, misschien nog één of twee extra shots te spelen tot je de perfecte kans hebt. Maar geduld moet ook een focus zijn tijdens een moeilijk spel. Iedereen heeft wel eens wedstrijden gespeeld waarbij je tegenstanders door een fase van niet missen of het winnen van een reeks gelukspunten gaan. Dit kan zo snel gebeuren, dus als je geduld hebt en wacht op die kans (in plaats van er negatief over te worden) kan je er het beste van maken als de tijd rijp is.

Toon je frustratie niet
Padel kan soms heftig zijn, na zo hard gewerkt te hebben om een punt op te zetten en dan te missen, maar dat is gewoon padel (en sport in het algemeen). Het tonen van je frustratie geeft een aantal problemen; het is een verspilling van energie, het kan een negatieve invloed hebben op je partner en kan je tegenstanders een duwtje in de rug geven. Het is één van de beste dingen om op te merken dat je tegenstanders boos worden op het veld, omdat je weet dat ze mentaal in de war zijn en het zal waarschijnlijk leiden tot meer fouten. Zelfs als je echt boos bent, is het een goede strategie om het te laten lijken alsof je niet gefrustreerd bent.

Geef nooit op
Padelpunten (en spellen) kunnen zeer snel worden gewonnen en verloren, dus zelfs als je het gevoel hebt dat je in een wedstrijd zit, kan het in een mum van tijd veranderen. Als je tegenstanders mentaal grillig zijn, kan je een paar punten achter elkaar winnen en plotseling is het momentum bij jullie. Advies voor deelname aan elke sport is om tot het einde 100% ervoor te blijven gaan!

Padel voorbereiding