Een van de meest voorkomende blessures die optreden bij het beoefenen van padel zijn klachten aan de elleboog. De constante beweging van de elleboog die nodig is om de bal te raken, zorgt ervoor dat dit gewricht overmatig wordt gebruikt. Als je graag padel speelt, moet je je goed bewust zijn van dit probleem. Vooral voor gelegenheidsspelers is het belangrijk om hiermee rekening te houden, omdat zij net kwetsbaarder zijn voor het oplopen van letsels. Voorkomen is beter dan genezen, daarom bieden we jou kennis en informatie aan om pijn en ongemakken te vermijden.
Tenniselleboog – Wat is het?
De term tenniselleboog, ook wel tennisarm genoemd, is misleidend aangezien deze blessure niet enkel bij tennissers voorkomt. Repetitieve bewegingen die voorkomen bij schilderen of computerwerk, maar ook bij padel, kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van deze blessure. Een tenniselleboog is eigenlijk een ontsteking van de spieren en pezen rond je elleboog door overmatig trainen, waardoor er pijn kan ontstaan aan de pols. Bij een chronische ontsteking kunnen er zelfs scheurtjes ontstaan, dus het is belangrijk om dit te voorkomen of er snel bij te zijn van zodra je last begint te krijgen.
Oorzaak
De belangrijkste oorzaak van een tenniselleboog is de overbelasting van de spieren en pezen. Er zijn verschillende redenen waarom je spieren en pezen overbelast worden: bijvoorbeeld een onvoldoende opwarming, een slechte techniek, of te veel knijpen in je hand tijdens het spelen.
Symptomen
Meestal voel je aan de buitenkant van je elleboog pijn. Vooral wanneer je je arm strekt en je pols omhoog beweegt, zal je pijn voelen. Soms kan deze pijn ook uitstralen naar je onderarm, pols en hand. Daarnaast zal je ook minder kracht hebben in je arm.
Hoe kan je de pijn verminderen?
Indien je reeds last hebt van deze blessure, dan kan je tweemaal per dag gedurende ongeveer 10 minuten je arm masseren met een ijsblokje. Ook een ontstekingsremmende crème kan een verlichtende werking hebben op de pijn. Hoewel cortisone-injecties snel klachten kunnen verbeteren, zijn ze af te raden. Omdat je tenniselleboog niet voldoende kan rusten en genezen, zorgen deze injecties ervoor dat de pijn sneller terugkomt.[1]
Voorkomen van blessures
Er zijn verschillende factoren die kunnen meespelen in het krijgen van een tenniselleboog. Als je met deze factoren rekening houdt, kan je gemakkelijk problemen vermijden.
Opwarmen en stretchen
Net als bij andere sporten, is een goede opwarming onmisbaar. Meestal volstaat een algemene opwarming met een lichte focus op je armen en polsen. Er bestaan ook specifieke oefeningen voor je elleboogpezen, maar die zijn niet zo eenvoudig. Hiervoor ga je best ten rade bij een fysiotherapeut.
Vergeet ook zeker niet de ‘cooling-down’ na het padellen. Door je sportmoment af te bouwen en je spieren rustig te stretchen, zal je ook blessures kunnen voorkomen.
Intensiteit
Wanneer je een beginner bent, wil je vaak te snel vooruit gaan. Toch is het belangrijk om de intensiteit en hoeveelheid heel rustig en geleidelijk op te bouwen om letsels te vermijden. Hoe fijn je het spel ook vindt, probeer toch rustig aan te doen en het aantal uren langzaam op te bouwen.
Het is heel belangrijk om hierbij naar je lichaam te luisteren. Van zodra je pijn voelt, is het belangrijk dat je stopt en rust neemt. Na deze rust is het ook belangrijk om je bewegingsintensiteit langzaam terug op te bouwen.
Kracht en stabiliteit
Padel is een sport met veel explosieve bewegingen. Daarom is het belangrijk om te werken aan je kracht en stabiliteit. Enerzijds is het belangrijk om spierversterkende oefeningen te doen voor je benen en billen. Anderzijds is een goede ‘core stability’ of rompstabiliteit onmisbaar. Hiervoor kan je zeer gericht trainen.
Conditietraining
Padel zal op zichzelf je conditie al voor een stuk verbeteren. Maar als je nog vaardiger wil worden, kan je nog extra conditietraining doen. High Intensity Interval Training (HIIT) is hiervoor uitermate geschikt. Met deze manier van trainen kan je je fysieke prestaties verhogen en blessures vermijden.
Padel Racket
Een racket dat niet bij je past, kan ook een van de oorzaken zijn van een tenniselleboog. Er zijn verschillende factoren die belangrijk zijn bij het kiezen van een padelracket: het gewicht, de hardheid, de grip en de balans.
Ben je een beginner? Dan is het beter om met een lichter racket te spelen. Omwille van de lichtere luchtweerstand, zal de slagbeweging gemakkelijker worden. Maar let op: als je een racket kiest dat te licht is, worden de vibraties bij het slaan van een bal niet goed geabsorbeerd. Daardoor zullen deze vibraties overgaan naar je elleboog wat kan leiden tot een tenniselleboog. Anderzijds kan je racket ook te zwaar zijn. Bij een te zwaar racket zal je de controle verliezen en zal je onbewust een verkeerde techniek gebruiken. Ook dit zal leiden tot een tenniselleboog.
Bij de aankoop van een padelracket kan je kiezen voor een harder of zachter rubber. Als de rubber te hard is, zullen de vibraties wederom niet genoeg geabsorbeerd worden, wat ervoor zorgt dat deze overgaan naar je elleboog. Daarom kies je best voor een racket met een zachte rubber.
Ook een te grote of een te kleine grip kan ervoor zorgen dat je last krijgt van een tenniselleboog. Bij een ongeschikte maat van de grip, zal je onbewust harder je hand dichtknijpen tijdens het spel. Dit heeft als gevolg dat de spieren en pezen rond je elleboog worden overbelast. Het is ook belangrijk om regelmatig de grip te vervangen zodat het racket niet draait of glijdt.
Om een tenniselleboog te vermijden, is het belangrijk dat het zwaartepunt van je racket dichter bij je pols ligt. Op die manier kan je een betere techniek gebruiken om je racket te bewegen. Wanneer het zwaartepunt van het racket verder weg van je pols ligt, zal dit ervoor zorgen dat je spieren en pezen zich moeten verlengen, wat zeer belastend is.
Techniek
Een goed racket kan ertoe bijdragen dat je een goede techniek kan gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je hele hand contact maakt met de grip. Wanneer je een paar vingers niet op de grip kan plaatsen, kan dit ook leiden tot een tennisarm.
Tot slot
Dit artikel biedt geen medisch advies en is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden. Als je echt medisch advies nodig hebt, raadpleeg dan zeker een dokter of fysiotherapeut!
[1] https://blog.heel.be/tenniselleboog-golfelleboog-verschil/