Padel in Nederland

In Spanje is het al enige jaren na voetbal de populairste sport en nu schieten ook in Nederland de padelbanen als paddestoelen uit de grond. De groei is onder andere te danken aan corona. Tijdens de verschillende lockdowns waren het tennis en andere raketsporten die wél gespeeld mochten worden. En zo nam de sport enorm in populariteit toe.

Momenteel telt Nederland zo’n 75.000 actieve spelers die zich bij een vereniging hebben ingeschreven en de Tennisbond KNLTB denkt dat dit aantal de komende 3 jaar bijna zal verdubbelen tot 140.000 spelers. Nu padel de harten van Nederlanders lijkt te winnen, worden er zelfs officiële toernooien georganiseerd waaraan ook jij kunt deelnemen.

Wat is Padel?

Maar voordat jij je gaat inschrijven voor het eerstvolgende toernooi, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten waar jij je nou precies voor gaat opgeven.
Padel is een raketsport en wordt gezien als een mix tussentennis en squash. Padel wordt gespeeld met vier personen op een rechthoekig veld van 10 meter breed en 20 meter lang. een padelbaan wordt omringd door voornamelijk glazen wanden die een belangrijke rol spelen binnen de sport. Tijdens het spelen van padel mag de bal namelijk tegen de wanden aan stuiteren. Dit maakt de sport een stuk dynamischer dan tennis en daarom misschien wel zo populair.

Padel speel je dus met een padel racket en een padelbal. Aangezien de wanden onderdeel uitmaken van het spel, is kracht minder een stuk minder belangrijk bij padel. Dat betekent dat padel door spelers van alle leeftijden kan worden gespeeld. De puntentelling is gelijk aan de puntentelling van tennis en om een winnend team te kunnen aanwijzen wordt vaak uitgegaan van de ‘ best of 3 sets’.

Officiële padel competitie in Nederland

We zeiden het al: er worden al behoorlijk wat padel toernooien georganiseerd in Nederland. Door de plaatselijke padelbanen, waarvoor een ieder zich mag inschrijven, maar er zijn inmiddels ook officiële Nederlandse padel competities die georganiseerd worden door de KNTLB.

Om aan een padel competitie deel te kunnen nemen, moet je een team vormen met een andere speler en zal je het opnemen tegen teams van andere verenigingen. Heb jij inmiddels als wat vlieguren gemaakt op de padelbaan en heb je ook al een teammaatje met wie jij wedstrijden kan winnen? Dan zijn dit de officiële pareltoernooien die in Nederland worden georganiseerd.

Voorjaarscompetitie padel

De KNTLB organiseert momenteel 4 competities en één daarvan is de voorjaarscompetitie. Althans vanwege de corona maatregelen dit jaar, is deze verschoven naar het najaar van 2021 en zal dan worden gehouden onder de naam KNLTB padel competitie 2021. Maar vanaf 2022 gaan we er gewoon vanuit dat deze competitie weer in het voorjaar gehouden zal worden.

De voorjaarscompetitie bestaat uit teams van vier spelers en wordt op de vrijdagavonden gespeeld in 4 klassen: beginners, lichtgevorderden, gevorderden en wedstrijdspelers. Op de zondagen wordt er gespeeld in 6 klassen, dan spelen namelijk ook de hoofdklasse en de topklasse. Genoeg om naar uit te kijken dus!

Triple Double padel competitie

Deze competitie heeft dit jaar helaas geen doorgang kunnen vinden, maar in 2022 staat de competitie gewoon weer gepland. In de Triple Double Competitie spelen teams bestaande uit drie spelers tegen elkaar waarbij iedere speler in ieder geval twee partijen speelt.

Leuk aan deze competitie is dat dames en heren met en tegen elkaar kunnen spelen, waarbij iedere team op zijn of haar eigen niveau kan spelen. Teams worden namelijk ingedeeld in de 1e, 2e of 3e klasse op basis van prestaties.

KNLTB padel competitie

Heb je al wat meer ervaring en mag jij je één van de betere spelers van Nederland noemen? Dan kun jij je inschrijven voor de KNLTB padel competitie. In de KNLTB Padelcompetitie 2021 kun je meedoen aan de vrijdagavond, zaterdag of zondag competitie. Ieder team moet uit minimaal 4 spelers bestaan en ook deze competitie is geheel genderneutraal. Dat betekent dat in alle samenstellingen kan worden gespeeld.

De KNLTB Padelcompetitie 2021 start midden september en loopt tot en met eind oktober. De competitie telt zeven speeldagen, met uitzondering van de Topklasse en Hoofdklasse (5 speeldagen).

Nederlands kampioen Bram Meijer

Bram Meijer, 24 jaar oud en woonachtig in Enschede, is al drie jaar achtereen Nederlands kampioen padel. Hij voltooide in 2017 destudie ‘ sport en bewegen’ en runt al een aantal jaar een eigen Padelschool genaamd ‘Padelschool Meijer’.

Naast het runnen van een Padelschool is hij actief bij de KNLTB als padel expert waar hij andere spelers opleidt tot padeltrainer. Een groot gedeelte van het jaar is Bram in Spanje te vindenwaar hij voornamelijk traint om zijn eigen padelniveau te verbeteren. Samen met Uriël Maarsen neemt hij daar onder andere deel aan de World Padel Tour toernooien.