Dé hipste sport van het moment, padel, heeft enorm veel gezondheidsvoordelen: zowel op lichamelijk psychosociaal vlak. Padel, een mix van tennis en squash, is een sport die zich aanpast aan de mogelijkheden van zijn spelers en kan dus door iedereen beoefend worden, ongeacht de leeftijd. Anderzijds heeft padel ook een enorm potentieel om de fysieke mogelijkheden van zijn spelers te verbeteren. Daarnaast is het een heel plezierige en sociale sport, wat ook een grote impact kan hebben op het mentaal welzijn van spelers.

Fysieke gezondheidsvoordelen

Padel heeft verschillende voordelen op vlak van je fysieke gezondheid. Als je regelmatig deze sport beoefent, zal je op verschillende vlakken vooruitgang boeken.

Conditie

De intensieve en lange rally’s in combinatie met de korte en explosieve sprints zullen zorgen voor een betere conditie. Daarnaast is padel een aerobe training, waardoor er meer zuurstof in het lichaam verbruikt wordt. Deze trainingsvorm zorgt enerzijds voor een betere conditie en anderzijds voor een versterking van je hart en longen. Deze positieve resultaten uiten zich in het dagelijks leven: je gaat je fitter en minder vermoeid voelen.

Coördinatie en reflexen

Tijdens padel gaat de bal heel snel, waardoor je snel op moet kunnen reageren. Hierdoor ga je betere reflexen creëren. Ook met je ogen moet je de bal volgen, waardoor je oog-hand coördinatie sterk zal verbeteren. Deze cognitieve vaardigheid is heel belangrijk, ook in het dagelijks leven. Zeker als je ouder wordt, zal je hier de vruchten nog van kunnen plukken.

Spieropbouw

Padel is een sport die werkelijk ál je spieren traint: vooral benen en billen, maar ook de core en de armen. Dankzij de verschillende bewegingen die nodig zijn om het spel te spelen, zal je onbewust bijna alle spieren activeren.

Flexibiliteit

Een belangrijk onderdeel van fitheid dat soms verwaarloosd wordt, is flexibiliteit. Dankzij deze sport zal je ook flexibeler worden. Om de bal te kunnen raken, zal je je vaak moeten uitrekken waardoor je werkt aan je actieve mobiliteit en steeds zal uitrekken.

Vet-verbranding

Heb je wat extra kilo’s te verliezen? Net als andere racketsporten, zoals tennis en squash, is padel een heel intensieve sport waarmee je veel calorieën kan verbranden. Na een uurtje padellen, heb je maar liefst 588 calorieën verbrand! Vergeleken met tennis (493 kcal per uur) verbrand je zelfs een stuk meer. In onderstaande tabel kan je het aantal verbrandde calorieën vergelijken met die bij andere sporten. De verschillende sporten werden in deze tabel geordend op het aantal kcal/uur. Zoals je ziet is padel een topkeuze om zoveel mogelijk calorieën te verbranden, en dat terwijl je er plezier aan hebt!

 

Sporten kcal/uur
Padel 588
Tennis 493
Wandelen 352
Badminton 317

 

Psychosociale gezondheidsvoordelen

Sporten is niet enkel gezond voor je lichaam, maar ook voor je geest!

Sociale contacten

Padel wordt meestal met 4 personen gespeeld. Het is dus de ideale manier om je sociale contacten te onderhouden. Sociale interactie draagt bij tot je mentale gezondheid. [i]

Aangezien de sport zo populair is tegenwoordig, zal je zeker mensen vinden om tegen te spelen: vrienden, collega’s, … noem maar op! Tijdens het sporten kan je hen op een andere manier leren kennen.

Stress elimineren

Padel is een perfecte manier om je gedachten te verzetten en even aan niets te moeten denken. We moeten al zoveel. Dag in dag uit zijn we te veel met andere dingen bezig: deadlines die gehaald moeten worden, het huishouden, je kinderen opvoeden… Door al deze zorgen kan je veel stress krijgen. Padel zal je helpen om in het ‘nu’ te leven.

Discipline

Hoe meer vorderingen je maakt bij padel, hoe meer je jezelf verder zal willen uitdagen. Bovendien zal je meer en meer energie hebben om je doelen te behalen. Op die manier zal je gedisciplineerder worden. Ook voor dagelijkse taken in andere gebieden van je leven zal je vanzelf meer discipline hebben.

Plezier

Dankzij het sociale karakter van padel, zal je er ook veel plezier aan beleven. Ook al bak je er in het begin misschien niet veel van, toch zal je ervan genieten wanneer je merkt dat je vorderingen maakt.

[i] https://www.mercycare.org/bhs/services-programs/eap/resources/health-benefits-of-social-interaction/