Padel positie

Padel wordt bijna altijd als dubbelspel gespeeld, dus het kiezen van een kant is een beslissing om samen met je partner al vroeg te nemen (bij voorkeur voordat je naar de baan gaat). Er zijn verschillende kenmerken voor elke kant, die ook kunnen veranderen als jij of jouw partner links- of rechtshandig zijn. Omdat linkshandigen in de minderheid zijn, spelen ze bijna altijd in de voorkeurspositie aan de rechterkant van het veld. Dit betekent dat de ballen in het midden van de baan hun forehand of smash-kant zijn.

Maar aangezien de meerderheid uit rechtshandigen bestaat, zouden ze moeten kiezen aan welke kant ze moeten spelen, dus hier zijn de opties voor de verschillende kanten:

Rechterkant padel

Spelers aan de rechterkant van het veld zijn meestal consistenter en het is hun taak om het punt voor de speler aan de linkerkant voor te bereiden om te kunnen scoren. Dit is de traditionele visie, maar nu het spelniveau verbetert, kunnen spelers het spel van beide kanten dicteren en zijn er veel voorbeelden van beide.

Linkerkant padel

Spelers aan de linkerkant zijn meestal wat agressiever en atletischer, aangezien het hun verantwoordelijkheid is om de lobs, die naar het midden van het veld gaan, af te dekken. Het is veel voordeliger voor de speler aan de linkerkant om een bandeja te raken dan voor de speler aan de rechterkant om een hoge backhand-volley te spelen.

Eén van de grootste fouten van spelers, die net met padel beginnen, is dat ze te vroeg op hun padelreis al een kant kiezen. Ik zie regelmatig dat beginners erop staan dat ze aan een bepaalde kant spelen als ze niet genoeg ervaring met padel hebben om het spel te begrijpen. Als je aan een kant speelt, krijg je een veel beter begrip van hoe je de andere kant moet spelen. Zelfs als je de linkerkant wilt spelen, is het de moeite waard om ook de rechterkant te ervaren, zodat je weet waar je partner naar op zoek is. Je ziet zelfs dat de beste professionals, afhankelijk van met wie ze spelen, van kant wisselen dus heb vooral niet het gevoel dat je aan één kant moet spelen. 

Lees hier verschillende padel tips om je spel te verbeteren.