Padel is één van de hipste sporten van het moment in Nederland! Ben jij ondertussen ook al een grote fan en wil je de eerste stappen zetten in het aanleren van de sport, of wil je je techniek bijschaven? Er is geen betere manier om dit te doen dan naar een van de toplanden van de internationale competitie te trekken: Spanje.

Tegenwoordig spelen miljoenen mensen in verschillende landen padel. Vooral in Latijns-Amerika en in Spanje is de sport gigantisch populair. Oorspronkelijk is padel ontstaan in 1969 in Mexico. Maar vervolgens belandde padel ook in Spanje, meer specifiek in Marbella, waar enkele jaren later de eerste Europese padelclub werd opgericht.

Vooraanstaande tennisspelers, zoals Manolo Santana, waren aangetrokken tot deze nieuwe sport en begonnen toernooien te organiseren waardoor in de jaren 90 heel de Costa del Sol aan het padellen was. Sindsdien is de populariteit van padel enorm gegroeid in Spanje, en ook verder uitgebreid naar andere Europese landen, zoals Nederland. In Spanje is padel zelfs de tweede belangrijkste sport van het land, na voetbal!

Dankzij het dynamische karakter van de sport, kan je op een gezonde manier met vrienden in beweging blijven. Padel is geschikt voor iedereen, wat maakt dat je ook met je het spel ook met jongere of oudere familieleden en vrienden kan spelen. Kan je het spel niet missen op vakantie? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om toch ook op vakantie te blijven genieten deze sociale en uitdagende sport.

Momenteel is het in deze corona-tijden jammer genoeg niet mogelijk om buiten Europa te reizen. Daarom is Spanje het ideale land voor een padelvakantie. Je hoeft dus niet ver te gaan om ondergedompeld te worden in de padel-wereld en het mooie weer krijg je er gratis bij!

Locaties in Spanje

In Spanje zijn er maar liefst 20 000 padelbanen. Vooral in de toeristische gebieden van Spanje, zoals de Costa del Sol, de Balearen en de Canarische eilanden zijn er veel clubs aanwezig. Deze clubs zijn vaak specifiek gericht op het ontvangen van vakantiegangers uit het buitenland. Ook in grote steden zoals Barcelona, Valencia, Madrid is padel heel populair. De meeste reisorganisaties die padelreizen organiseren, hebben een overeenkomst met een club of een accommodatie.

Uiteraard zijn er in de rest van het land ook een groot aantal accomodaties te vinden waar je kan padellen. De accomodaties die in minder toeristische gebieden zijn gelegen, richten zich meer op het binnenlandse toerisme, met o.a. weekendverblijven.

Individueel of in groep

Als je op padelvakantie wil gaan, moet je eerst even bedenken of je dit individueel wil doen of in groep. Voor beide opties zijn er veel mogelijkheden. De beste optie voor jou is afhankelijk van hoe jij het liefst op reis gaat.
Als je liever individueel reist – alleen, met familie of met vrienden – heb je natuurlijk de mogelijkheid om alles zelf te bepalen. Qua accomodatie keuze heb je twee opties. Enerzijds kan je kiezen voor een accommodatie in de buurt van een padelclub die je leuk lijkt en anderzijds kan je kiezen voor een accommodatie die over padelbanen beschikt. Ook op vlak van dagindeling heb je de touwtjes in handen.

Bij een individuele reis kan je bijvoorbeeld de intensiteit en duur van je padelactiviteiten volledig zelf bepalen. Dit kan een voordeel zijn als je met je gezin op reis wil gaan, aangezien misschien niet iedereen evenveel behoefte heeft aan een volledige padelvakantie.

In Spanje zijn er verschillende soorten accomodaties waar je terecht kan voor een heerlijke padelvakantie. Met familie of vrienden zou je bijvoorbeeld een vakantiehuis kunnen huren waaraan een padelveld gekoppeld is. Villa Costa Barcelona with Sea Views & Padel Court in Barcelona of Magnificent Finca in Menorca zijn voorbeelden van luxe villa’s die beschikken over een of meerdere padelvelden. Uiteraard heb je ook meer budgettaire opties zoals een camping (bijvoorbeeld Camping Tamarit Beach Resort in Tarragona). Een andere optie is om een hotel of resort uit te kiezen in de buurt van een padel club.

Heb je toch liever dat alles al geregeld is, zodat je je nergens zorgen om hoeft te maken?  Dan is een groepsreis iets voor jou. Een van de voordelen van een groepsreis is dat je samen met andere gelijkgestemde zielen op padelvakantie kan gaan. Groepsreizen kunnen daarom heel leerrijk en motiverend zijn. Vaak zijn er bij groepsreizen ook trainingen ingepland, waardoor je je vaardigheden sterk kan verbeteren.

Er zijn verschillende Nederlandse reisorganisaties die padelreizen organiseren, zoals bijvoorbeeld Padel Kings of Flowtrack. Bij Flowtrack zijn er ook reizen voor kinderen en jongeren beschikbaar.

Padel camping

Benieuwd naar campings met een padel court? Kijk dan op deze website!

Reizen naar Spanje

Uiteraard is op reis gaan meer dan alleen sporten. Plan tijdens je padelvakantie niet alleen tijd in om padellen, maar ook om wat te rusten en de Spaanse cultuur op te snuiven. Vaak zijn er bij groepsreizen ook vrije tijd en culturele activiteiten gepland, zodat je de mogelijkheid hebt om bezienswaardigheden te bezoeken.

Begin je al te dromen van je padelreis naar Spanje? Om je alvast wat voor te bereiden op je reis, is het misschien handig om enkele woorden die vaak gebruikt worden bij padel in het Spaans te kennen.

Spaans Nederlands/Engels
red net
saque serveren
iquales deuce (of gelijkspel)
mate smash
bandeja slice smash
globo lob