Overweeg jij om een padelbaan aan te leggen? Dat kan wel eens een hele wijze beslissing zijn. Padel is namelijk een sport die steeds populairder in Nederland aan het worden is en daarom veel mogelijkheden biedt. Met de bouw van een padelbaan kun je een hele nieuwe – en groeiende – groep geïnteresseerden naar jouw club of vereniging trekken. Maar hoe bouw je nou een padelbaan en wat zijn de kosten van de aanleg van zo’n baan? Wij vertellen je hierna graag meer over hoe een padelbaan aangelegd wordt en wat de kosten daarvan zullen zijn.

Een padelbaan bouwen? Dit is wat je vooraf nodig hebt:

De bouw van een padelbaan is niet van de één op andere dag gerealiseerd en vraagt om specialistische kennis en ervaring. Alleen met de juiste voorbereiding en het laten uitvoeren van de baan door een specialist kun je komen tot een mooi resultaat.

De locatie van de padelbaan

Voordat je kunt beginnen met de aanleg van een padelbaan zal je op zoek moeten gaan naar een locatie da groot genoeg is om één of meerdere padelbanen op te kunnen bouwen. Volgens de officiële regels zijn padelbanen voor dubbelspel 10 meter breed en 20 meter lang. Padelbanen voor enkelspel zijn eveneens 20 meter lang en slechts 6 meter breed.

Wil je een padelbaan voor dubbelspel laten aanleggen, dan heb je daar in totaal  in ieder geval 231 m2 grond voor nodig. Dit bestaat uit 11 × 21 meter voor de baan zelf én een extra halve meter aan alle zijden van de baan. Wil je een padelbaan voor enkelspel aanleggen, dan heb je 21×7 meter voor de baan nodig en eveneens een extra halve meter aan alle zijden van de baan.

Het heeft de voorkeur om meer ruimte rondom de baan vrij te houden. Probeer dus naar een locatie op zoek te gaan ie voldoende ruimte biedt voor de aanleg van de baan en ruimte daaromheen. Extra ruimte rondom de baan draagt namelijk bij aan een betere spelervaring.

Een bouwvergunning voor de aanleg van de padelbaan

Heb je een geschikte locatie gevonden voor de aanleg van één of meerdere padelbanen? Dan ben je toe aan de volgende stap: de aanvraag van de benodigde vergunningen.

 In Nederland en België heb je namelijk een bouwvergunning nodig voor de aanleg van een padelbaan. Begin nooit met de bouw van een padelbaan zonder dat je de vergunning al hebt. Doe je dat wel en blijkt achteraf dat je geen vergunning krijgt dan is de kans groot dat je de baan weer moet afbreken. Neem daarom contact op met de gemeente waarin de locatie ligt en informeer naar de benodigde vergunningen en het verloop van de aanvraagprocedure.

Alle benodigdheden voor het aanleggen van een padelbaan

Heb je een locatie gevonden en de juiste vergunningen om met de aanleg te kunnen starten, dan kun je eindelijk beginnen met het realiseren van jouw eerste padelbaan.

De vloer van een padelbaan

Om een succesvolle padelbaan te exploiteren heb je een baan nodig met een perfect oppervlak. Dit is echt essentieel voor het spelen van padel en daarom zal je hier extra aandacht aan moeten besteden. Zitten er wel oneffenheden in het veld dan zal dit de spelervaring tijdens het spel beïnvloeden en zullen fanatieke spelers jouw baan vermijden.

Om een mooi oppervlak te kunnen creëren zal je allereerst een 10 cm dik betonnen oppervlak moeten laten gieten. Een goede fundering van een padelbaan kan al snel ruim vijf ton wegen en dit gewicht moet kunnen worden gedragen door de fundering. Er bestaat een keuze uit een gebonden fundering of een ongebonden fundering. Een ongebonden fundering is voor de aanleg wel goedkoper, maar vraagt nadien veel meer onderhoud dan een gebonden fundering. Voor de lange termijn is het daarom de overweging waard te kiezen voor een duurdere gebonden fundering.

Ligt de fundering er eenmaal dan zal je moeten kiezen welke toplaag je voor de padelbaan gaat gebruiken. Ook hiervoor zijn er een aantal opties waaruit je kunt kiezen. De ondergrond waarop Padel gespeeld wordt, bestaat meestal uit kunstgras, maar er kan ook op beton of gravel gespeeld worden.

Kies je voor de traditionele variant met kunstgras  dan moet je erop berekend zijn dat het kunstgras op padelbanen speciaal is ontworpen om bestand te zijn tegen zware slijtage. Het kunstgras op een padelbaan moet daarom tussen de 12beter de kwaliteit van het kunstgras is, hoe langer jouw padelbaan mee zaal gaan.

Daarnaast zal je zand moeten gebruiken op het kunstgras om het gras op zijn plaats te houden en wrijving te verminderen. Dit verbetert de spelervaring van spelers omdat zij zo in staat zijn om makkelijker snelle bewegingen te maken. Voor de aanleg van een padelbaan heb je ongeveer 8-12 kg zand per vierkante meter nodig. De exacte hoeveelheid is uiteindelijk afhankelijk van het type kunstgras dat op de baan wordt gebruikt.

De wanden van een padelbaan

De buitenwanden van een padelbaan kent meestal een frame dat gemaakt is van staal of aluminium. De frame van een buitenbaan is vaak iets dikker om weers- en temperatuurs verschillen te kunnen weerstaan. Het frame moet worden gegrond en gegalvaniseerd. Daarna kun je het frame verven.

In het frame van een padelbaan worden vervolgens glazen wanden ingebouwd. Het betreft hier zeer dikke en zware glazen wanden, van zo’n 12mm dik, die gemaakt zijn van veiligheidsglas. Hierdoor kunnen de wanden tegen een stootje en kan er onbezorgd parel op gespeeld worden. Mocht het glas toch breken tijdens het spel, dan breekt het glas in kleine stukjes waardoor de kans op verwondingen een stuk kleiner. Aan de zijkanten  van de baan bevindt zich naast de glazen wanden ook staal hekwerk. Omdat het hekwerk zal worden blootgesteld aan balcontact is het belangrijk om te kiezen voor een duurzaam hekwerk.

De kosten voor het aanleggen van een padelbaan

Omdat er veel komt kijken bij de bouw van een padelbaan, zal de aanleg van een baan neerkomen op een investering van om en nabij  tussen de € 40.000 en € 60.000. De uiteindelijk prijs is afhankelijk voor de materialen die jij kiest voor de bouw van de fundering, vloer, frame, wanden en het hekwerk.

Natuurlijk zullen ook de kosten van de aannemer die jij inhuurt de hoogte van de investering bepalen. Blijf je er wel van bewust dat een specialist in het aanleggen van padelbanen over het algemeen wat duurder zijn, maar dat je daarvoor wel een kwalitatief goede baan krijgt waaraan jij aanzienlijk minder onderhoud kwijt zal zijn.

Kun je de padelbaan aanleggen op de ondergrond en fundering van een reeds bestaande tennisbaan, dan zou je daarmee zo’n € 10.000 kunnen besparen op de aanleg van de baan.